Hoe Maarten Ducrot mijn middagdutje om zeep hielp…

Met de stem van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot op de achtergrond kijk ik hoe de wielrenners door het Franse landschap rijden. Lekker zo´n momentje van gedachteloze ontspanning. Door de helikopterbeelden dwalen mijn gedachten… maar dan pikken mijn voelsprieten een discussie op over vertrouwen, veiligheid, regels en controleren in het peloton:

Bij GEBREK aan vertrouwen MOET er een nieuwe (maat)regel komen

Naarmate de finish dichterbij komt worden er treintjes gevormd. Dit doen de teams om hun kopmannen een veilig positie in het veld te bieden, niet in het gedrang, maar vooraan, daar waar de kans op een valpartij zo klein mogelijk is.

Deze behoefte naar veiligheid zorgt ervoor dat de snelheid van het peloton stijgt, mede door de druk van achter, immers de andere willen die plek ook bemachtigen. Hierdoor rijden er teams vooraan die in deze fase van de wedstrijd eigenlijk niet vooraan hoeven te rijden. Ze doen immers niet mee om de sprint. Dit terwijl het parcours in de laatste fase van de wedstrijd dit niet altijd toelaat, met als gevolg het averechtse effect, namelijk meer onveiligheid.

Het gebrek aan vertrouwen (de angst voor vallen) binnen het peloton zorgt voor onrust, voor onveilige situaties en voor de drang naar een veilig positie. De vraag is hoe kan je ervoor zorgen dat de veiligheid verbetert?

Dit doet mij denken aan een afbeelding die ik onlangs heb gezien. Het voorbeeld gaat over gelijke behandeling en over rechtmatigheid (dat deel waar jij recht op hebt, in dit geval het aanschouwen van de wedstrijd). In principe is het de bedoeling dat iedereen het spel kan aanschouwen, maar op welke manier wordt dat mogelijk gemaakt?

CiUx_GlXEAQYIFg

De oplossing:

De oplossing zit hem niet in het geven van een gelijke behandeling. De oplossing zit hem ook niet in het geven van een rechtmatige oplossing, namelijk het kunnen zien van de wedstrijd. De oplossing zit hem in het veranderen van het systeem, namelijk de schutting van hout vervangen door gaas. Wat was ooit de bedoeling van de schutting? Vermoedelijk om te zorgen dat mensen niet het veld op komen lopen. Of was het om ervoor te zorgen dat de toeschouwers beschermd zijn tegen de rondvliegende ballen? Misschien is het hek wel helemaal niet nodig en voldoen normen en waarden (gedragsregels).

De Tour de France

Terug naar de discussie die Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot met elkaar voeren. Ze noemen onder andere het kleiner maken van teams, het wijzigen van het parcours, het opvoeden van de renners middels gedragsregels, de officiële tijdfinish 3-5-10 km voor het eind maken bij de etappes waarbij een eindsprint waarschijnlijk is. Welke optie is in dit geval de oplossing die overeenkomt met de ‘gaas’ gedachte?