Gebruik de melk

Uren (een meeteenheid van tijd) zijn als pakken melk. Je hebt niks aan een pak melk, maar aan de inhoud van het pak!

Uren registreren zinvol of nutteloos?

Het controleren op het aantal uren die iemand maakt zegt weinig  over de productiviteit en al helemaal niks over het resultaat. Deze vorm van controleren zorgt ervoor dat we in een systeem terecht zijn gekomen waarin we elkaar in veel gevallen voor de gek houden (schijncontrole). Daarentegen kan het registreren van uren best handig zijn voor een medewerker als hij/zij hierdoor een goed inzicht krijgt in de gewerkte uren en de afgesproken aantal vrije dagen.

Het urenregistratiesysteem hoeft niet per definitief een beperkend controle instrument te zijn, het kan ook als prettig en faciliterend ervaren worden. Als medewerker heb je immers recht op vrije tijd/vakantie. Dat zijn immers de afspraken die je gemaakt hebt met jouw werkgever.

Functioneel verlof

Een werkgever heeft er er niks aan als minder functioneert, daarom introduceer ik bij deze een nieuwe term: functioneel verlof. Functioneel verlof is geen vakantie, het is een preventief middel wanneer er een onbalans in iemand zijn leven is, dit kan privé, maar ook werkgerelateerd zijn. Staat deze al bij jullie in het rijtje bij het P&O systeem?

Draait werken om vakantie?

In het nieuws zijn er voorbeelden van organisaties waar je zoveel vakantie kan nemen als je wilt. Een onderwerp dat natuurlijk tot de verbeelding spreekt. VAKANTIE! Is dit werkelijk waarom wij werken, om vakantie te kunnen hebben? Leven we zodat we in de tussentijd kunnen werken of werken we om te leven? Is werk niet iets waar je een bepaalde mate van voldoening, maatschappelijke waarde en energie uit kan halen?

Kost werken vrije tijd?

Zoveel vakantie als je wilt! In deze zin draait het natuurlijk om verantwoordelijkheid. Waar kan je iemand op aanspreken? Wat kan iemand aan werkbelasting aan? Dit zijn de werkelijke vragen die het oproept als je het denken in uren even vergeet. Een werkgever wil geen uur van je tijd. Een werkgever wil de inhoud, hetgeen jij kan leveren. Hetgeen waar jij en je collega’s gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn! Zo werkt het tenslotte ook wanneer je met externe resultaat afspraken maakt (en niet op basis van uren werkt).

Vind jij het fijn om in uren te denken, doe dit dan vooral. Merk jij dat je niet productief bent in de ochtend, of niet productief bent 8 uur achter elkaar, doe het dan vooral niet. Laat je niet verleiden om zonder na te denken in het systeem mee te gaan. Stel het systeem af en toe ter discussie (zie het niet altijd als een gegeven).

Hoe zit dat dan als je een beroep hebt waarbij je fysiek aanwezig moet zijn?

Er zijn veel beroepen waar er niet direct een fysieke aanwezigheid nodig is, al is het in sommige gevallen wel handig om elkaar fysiek te zien om dingen te bespreken. Veel beroepen hebben wel een fysieke aanwezigheidsplicht. Bijvoorbeeld: een docent is o.a. verantwoordelijk voor het verzorgen van lessen. Daarnaast spelen er andere zaken waardoor een docent er voor de leerlingen wil zijn. Als er taken zijn (verantwoordelijkheid) die niet plaatsgebonden zijn. Wat voegt fysieke aanwezigheid dan nog toe? Wat ik hiermee wil zeggen, per definitie aanwezig zijn is niet de oplossing, zo is per definitief afwezig zijn ook niet de oplossing!

Laat jij de melk verzuren?

Mocht er onverhoopt wel verzuurde melk zijn, maak er pannenkoeken van!

“Bewaar uw zuur geworden melk. Als u het beslag er mee aanmaakt voor de pannen-koeken heeft u echt nooit zulke lekkere luchtige pannenkoeken gegeten. Door de fermentatie van de melk en het beslag vormt deze een natuurlijk rijs middel.” Tip #835