Ontvolgen als vaardigheid

In een samenwerkingsbijeenkomst voor een sparkcenter van o.a. de Han en De Blauwe Wijkeconomie bij DAZO 125 in ARNHEM werd de vraag gesteld, aan welke vaardigheden willen we in dit samenwerkingsverband extra aandacht besteden? Waarop ik antwoordde: ONTVOLGEN.

Ontvolgen als vaardigheid.

Ons hele systeem is gebaseerd op volgzaamheid, vanaf het moment dat je in de klas komt tot aan je pensioen. Ontvolgen betekent ook eigen initiatief tonen en de nodige vrijheid krijgen. Die vrijheid is soms gevoelsmatig verkleind. Dat betekent overigens niet dat je niet wilt organiseren of samenwerken, maar juist dat je als autonoom mens je keuzes maakt. Daar is de samenleving bij gebaat aangezien er zo sprake kan zijn van intrinsieke motivatie, collectieve intelligentie en van INNOVATIE.

Doen is de beste manier van denken

Tussen die grenzen vond ik mooi mijn vrijheid terug
https://www.loesje.nl/posters/amsterdam-0710_6/

Een jaar of 3 geleden zag ik op het werk het volgende filmpje van de Vrije Denkers. Ze geven in dit filmpje duidelijk weer hoe onze samenleving werkt. En dat heeft een averechts effect op de resultaten/uitkomsten. En dat zien we maar al te veel terugkomen. Kinderen die moeten leren, in plaats van willen leren, omdat ze anders blijven zitten. Zo word je geleerd alles te doen voor een goed cijfer. Te luisteren, maar vooral om te volgen.

En dat gaat verder naar de middelbare school en later bij vervolgonderwijs en in een baan. En dat terwijl we vandaag de dag vragen om eigen initiatief, eigenaarschap en verantwoordelijkheid. En dat mag natuurlijk. maar wel met toestemming van je manager.  Om vervolgens op te merken dat je buiten deze structuren uit eigen interesse en nieuwsgierigheid dingen gaat ondernemen. Van het leren gitaarspelen tot sporten, van een cursus tot aan een opleiding op je 70ste.

“tussen die grenzen vond ik mooi mijn vrijheid terug”.

Professionele ruimte

Spreek kaders met elkaar af, vergroot ze naarmate men zich prettiger voelt bij meer ruimte, verklein ze als daar behoefte aan is. Geen kaders vinden mensen namelijk ook niet erg fijn. Te krappe kaders werkt daarentegen weer beklemmend en nog belangrijker, demotiverend. En aangezien intrinsieke motivatie de belangrijkste brandstof is voor ons doen en laten, is het belangrijk om hier oog voor te hebben.

 

Laten we ONTVOLGEN als VAARDIGHEID zien.

Lees je deze blog via een e-mail dan vraag ik je: ontvolg mij, schrijf je uit voor de blog en ontvang geen blogs meer. Kijk alleen op de website als je dat wilt.