Functionele recalcitrantie: de regels volgen ons maar!

Vaak wordt gezegd dat regels er zijn om van af te wijken. Ik noem het afwijken van regels liever functionele recalcitrantie (professionele ruimte). Met een dosis kennis en ervaring kan je vast wel inschatten wanneer regels ‘de bedoeling’ niet dienen (dat voel je en anders voelt de klant het wel).

Of zoals Pippi Langkous het zegt: “als wij DE REGELS niet kunnen volgen dan VOLGEN de regels ONS MAAR.”

Functionele recalcitrantie

De regels volgen ons maar

Functionele recalcitrantie is een vorm van professionele ruimte die mensen vaak wel willen pakken, maar vaak niet durven of denken te kunnen pakken.

Hiervoor zijn talloze redenen te bedenken. Soms heeft het te maken met te veel leunen/steunen op regels of het verschuilen achter de regels. Ik geloof niet dat mensen uit zichzelf deze passieve houding aannemen, maar zich erbij neerleggen dat ‘het systeem’ zo werkt (punt).

Dit kan komen door een gebrek aan (zelf) vertrouwen en de angst  voor het nemen van verantwoordelijkheid, een gebrek aan beslissingsbevoegdheid of zelfs angst voor het ontslag.

Een ding is zeker, als kind was dat ook al zo. Je merkt vanzelf wanneer je ongeoorloofd recalcitrant bent of dat je geoorloofd ‘functioneel recalcitrant’ bent.

Organisatiecultuur

Volgens mij moeten wij zo’n organisatiecultuur niet willen creëren. Daar wil je een cultuur hebben waarin medewerkers fouten durven te maken, meedenken en oplossingsgericht denken. Kort gezegd: autonome medewerkers. Als jij vanuit de beste bedoelingen handelt, wie kan je het dan kwalijk nemen dat je meedenkt?

Bewandel de grenzen van jouw professionele ruimte. Wordt een keer teruggefloten en vraag dan (indien nodig) om vergeving!

Verdraaide organisaties

Nog niet overtuigd? Lees  dan het boek – Verdraaide Organisaties: Terug naar de bedoeling van Wouter Hart & Maurice Buiting. Klik hier voor de samenvatting en/of bestel het boek (klik dan op de afbeelding). Een aanrader!

Verdraaide organisaties, terug naar de bedoeling