De kracht van idee-technologie

Idee-technologie

Barry Schwartz legt in zijn Ted Talk: The way we think about work is broken kort uit hoe het kan dat we een foutief idee gebruiken. Hoe kunnen ideeën die niet kloppen blijven bestaan? Hij noemt het de kracht van idee-technologie. En hij is niet alleen. Dan Pink legt in zijn Ted Talk uit dat er een gat is tussen wat de wetenschap weet en wat bedrijven en organisaties doen. Deze ‘mismatch’ heeft alles te maken met verkeerde aannames over menselijk gedrag.

“Onjuiste ideeën over mensen gaan niet zomaar weg, als mensen geloven dat ze waar zijn. Want als mensen geloven dat het waar is, creëren ze een levensstijl en instituten die overeenstemmen met deze onjuiste ideeën”

En daar schuilt enig gevaar. Doordat we ons gaan gedragen naar deze dominante ideeën, wordt een foutief idee werkelijkheid. Slechte technologie wordt snel vervangen door nieuwe technologie, maar idee-technologie blijft bestaan. Het is nu ook maar de vraag of Barry Schwartz het bij het rechte eind heeft. Adam Smith dacht dat je mensen diende te stimuleren omdat ze van nature lui zijn. Deze carrots & sticks gedachte was de enige reden die hij zich voor kon stellen waarom mensen zouden willen werken. Het is hoog tijd dat we op een andere manier gaan kijken naar wat mensen werkelijk motiveert in plaats van in beweging zet. Micheal Kerr zegt daarbij het volgende: stop demotivating people.

“We creëerden dus een systeem op basis van dat onjuiste inzicht in de mens. Toen dat systeem echter eenmaal in gebruik was, was er geen andere manier meer voor mensen om te werk te gaan, behalve de manier die overeenkwam met de visie van Adam Smith”

Bekijk de volledige video’s

Dan Pink – TED TALK