Stop met de ‘management’ betutteling

We lezen regelmatig stukken over managers die dan hele verstandige dingen zeggen tegen andere managers over hun werknemers. En daar klinkt onbedoeld vaak de nodige betutteling uit.

1: Mensen zijn geen werknemers, maar mede werkers. Ze zijn je collega’s en ze zijn daarmee gelijkwaardig.

2: Mensen kan je voor vol aanzien en hoef je niet te behandelen alsof het je kinderen zijn.

De tijd die we op het werk spenderen aan management kunnen we beter thuis besteden aan het er zijn voor je kinderen. Al is het natuurlijk de vraag hoe je die op wilt voeden.

Er is een onderzoek gedaan naar de type opvoedingstijl van ouders. Onder te verdelen in: controlerend ouderschap en ondersteunend ouderschap. En wat bleek. Op korter termijn waren o.a. de schoolprestaties bij de ouders die een controlerende ouderschap stijl hadden beter, maar…

Op midden/lange termijn bleken echter dat deze kinderen minder snel nieuwe en spannende uitdagingen aan gingen. En de kinderen die ouders hadden met een ondersteunende opvoeding deden dat juist wel.

Dit heeft alles te maken met professionele ruimte. Hoeveel vrijheid en (zelf)vertrouwen heb je om nieuwe dingen aan te pakken. En word je gesteund als het niet helemaal lekker ging. Durf je op je plaat te gaan of ben je bang afgestraft te worden? In hoeverre worden psychologische behoefte zoals autonomie, vaardigheden en betrokkenheid vervuld. En hoe kan je als organisatie hiervoor zorgen.

Ik raad managers dan ook aan om te stoppen met managen. En ja op korte termijn wordt het misschien even wat minder. Op midden/lange termijn wordt iedereen hier vrolijker van. En dat betekent niet dat iedereen vrijheid fantastisch vindt. Professionele ruimte en structuren vinden sommige mensen ook fijn. Het belangrijkste is dat mensen niet onnodige betuttelend en gecontroleerd worden. De meeste mensen willen hun werk namelijk goed doen en hebben de bemoeienis van de manager niet nodig.

Erben Wennemars legde het in een uitzending van De Wereld Draait Door mooi uit.

Hebben jullie genoeg van betuttelende management en willen jullie graag iemand die kan helpen met de stap richting minder management, meer vertrouwen en minder regels. Mail dan >>  info@controlandmotivate.nl