De link tussen triathlon en Control & Motivate

Vaak vragen mensen mij wat ik precies doe. Op mijn visitekaartje staat een sporter. Dat moet haast iets zijn met sport – sportcoaching – of motivatie. Waarom de link dan met sport en in het bijzonder triathlon?

Triathlon en Control & Motivate zijn 2 van mijn passies, die naar het blijkt overeenkomsten kennen. Zowel in mijn persoonlijke ontwikkeling als in mijn mindset leert triathlon mij o.a. zuinig te zijn op mijn lichaam, maar ook om de grenzen op te zoeken.

Triathlon Bocholt (2016) Louis Goulmy
Zwemmen, Triathlon Bocholt, 12 juni 2016

De overeenkomst tussen organisaties en triathlon.

De koppeling naar beheersing en in ‘in control zijn’ is snel gemaakt. Triathlon draait om het gedurende de wedstrijd je lichaam te beheersen, voldoende eten en drinken binnen te krijgen, niet te hard te gaan (ook niet te zacht) en ondertussen te genieten van de activiteit. Zoals waarschijnlijk wel te zien is in bovenstaande afbeelding, is plezier in de activiteit een belangrijk bron van motivatie, intrinsieke motivatie wel te verstaan!

Zo werkt het immers ook in een organisatie. Er zijn belangrijke middelen die zorgen voor het succes van een organisatie: medewerkers, financiële middelen en de omgeving waarin een organisatie zich bevindt. Uitputting van 1 van de bovenstaande middelen zorgt uiteindelijk voor een minder eindresultaat.

Veranderen als vaardigheid

Naast deze vergelijking is een tweede vergelijking mogelijk. Er zijn mensen die vooruitlopen op de groep en mensen die wat meer tijd nodig hebben om dezelfde afstand te overbruggen. Zoals op de onderstaande afbeelding. Deze afbeelding komt uit mijn 2e triathlon in Maastricht (Olympische afstand, 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen, 10 km hardlopen).

Dit plaatje is treffend voor veranderingen in organisaties, aangezien sommige mensen zijn die nu eenmaal makkelijker om kunnen gaan met veranderingen. Voor sommige gaat het te snel, voor andere gaat het weer te langzaam.

Welke vergelijkingen kan je hier nog meer uithalen?

  • Wat is de rol van de kanoërs, de obstakels in het water, de boeien?
Triathlon Maastricht 005
Olympische afstand, Maastricht, 2014

Houdt bij veranderingen rekening met een uiterst belangrijke behoefte, veiligheid!

Veranderen is net zoals het zwemmen een vaardigheid. Het begint met het geloven dat je het kan, waarbij je er veilig bij voelen een hele belangrijke voorwaarden is. Als je dit vergelijkt met het zwemmen kwam ik tot de volgende effecten van een gebrek aan veiligheid.  Je wilt tenslotte niet dat:

  • Iemand zich opgesloten voelt (opgesloten voelen in een wetsuit kan leiden tot hyperventilatie)
  • Iemand in paniek raakt
  • De drukte van de andere zwemmers overrompeld is.
  • Iemand uitgeput raakt..

Houdt daarom altijd rekening met het gevoel van veiligheid. Een gebrek aan aandacht voor dit aspect kan veranderen, leren en voort(uit)gang in de weg staan.

Wil je weten hoe Control & Motivate voor jullie organisatie van waarde kan zijn?

Met een dosis positiviteit en vertrouwen kom ik graag naar jullie toe >> Contact Control & Motivate

 

 

New post on triathlon and organizations. Link in bio. #Triathlon, the training paid of. #fun #motivation #recovery #controlandmotivate

Een foto die is geplaatst door Control&Motivate (@controlandmotivate) op