Professionele ruimte wordt besproken in de uitzending van De Monitor over Spoedzorg in Nederland

Afgelopen zondag werd er door De Monitor aandacht besteed aan de spoedzorg in Nederland. Opmerkelijk aan de uitzending is de mate waarin de verschillende triage systemen invloed hebben op de professionele inzichten van de medewerkers. Hoe kan professionele ruimte zorgen voor betere resultaten?

Het triage systeem

In de uitzending behandelen ze twee soorten triage systemen. Een Nederlands systeem (NTS) en een Amerikaans systeem (ProQA). In het Nederlandse systeem verschijnen er vragen in het systeem die de triagist kunnen helpen bij het stellen van een diagnose (o.a. wel of geen ambulance). Het is daarmee ondersteunend aan de triagist en het zorgt voor de nodige flexibiliteit. De verantwoordelijkheid (eigenaarschap) blijft bij de triagist.

In het Amerikaanse systeem worden er vragen gesteld die men verplicht moet beantwoorden, waarna het systeem aangeeft of er wel of geen ambulance naartoe MOET gaan. In de uitzending leggen ze uit dat wanneer een medewerker zelf blijft nadenken er een conflict ontstaat met het systeem.

Professionele ruimte?

Het systeem neemt als het ware de keuze en daarmee de verantwoordelijkheid over. Het is immers ‘de schuld’ van het systeem als er een ambulance gaat naar een melding die onnodig blijkt te zijn of vice versa, er geen ambulance naar een melding gaat als dat wel had gemoeten. Dit dilemma leggen ze in de uitzending uit. Een verkeerde beslissing kan vergaande gevolgen hebben. In het Nederlandse systeem is er meer ruimte voor de professional en is de professional verantwoordelijk voor de beslissing. Wanneer een medewerker BANG is om fouten te maken dan zal ongetwijfeld het Amerikaanse systeem veiliger aanvoelen.

In de uitzending vraagt een medewerker zich af wat de bedoeling van het systeem is. Hij stelde de volgende vraag:

Wordt het systeem als HULPMIDDEL gebruikt of ben je een SLAAF van het systeem?

Wat mij betreft pleit het voor meer professionele ruimte &  voor meer vertrouwen in de professionals. Zij kunnen immers het beste inschatten wat juist is en wat niet. Teun van de Keuken neemt je mee in de wereld van de Spoedzorg. Bekijk de uitzending en (be)oordeel zelf. 

 

Klik op link om naar de uitzending te gaan:  De Monitor: Spoedzorg