Wacht niet op de kanteling van bestaande organisaties. Start gewoon een nieuwe organisatie op. 

Op LinkedIn zie ik veel voorbijkomen over hoe we bestaande organisatie willen en proberen te veranderen. Ja daar hoor ik ook bij. Maar na gisteren twijfel ik of dat wel de goede strategie is. Gisteren ben ik namelijk bij het duurzaamheidscafé in Nijmegen geweest. Thomas Rau sprak daar o.a. over de circulaire economie en hoe we die verder kunnen ontwikkelen. Een opmerking van hem is mij in het bijzonder bijgebleven.

Wachten op een kanteling binnen bestaande organisaties werkt niet. 

Volgens Thomas Rau is het veranderen van bestaande organisaties onbegonnen werk. Het lukt misschien wel alleen het duurt simpelweg te lang. Hij doelt in dit geval op het omarmen van circulariteit. Ik vroeg mij na het horen van deze opmerking af of ik wel mijn energie in de juiste activiteiten aan het stoppen ben…

Proberen

We proberen bestaande organisatie te veranderen. Zoals het woord PROBEREN al zegt. Het lukt (nog) niet echt. We botsen tegen bestaande structuren aan van de bureaucratische zwaargewichten. Dit gaat te langzaam…

De oplossing: Start een nieuwe organisatie op.

Bestaande organisaties die de ‘kanteling’ willen maken, creëren een nieuwe (satelliet)organisatie. Deze organisatie kan overigens wel bestaan uit mensen van de ‘ouder’ organisatie. Het voordeel is dat daarmee in eerste instantie niks hoeft te veranderen binnen de huidige organisatie.

Voor de werkelijke verandering moet men immers door bestaande structuren, verdienmodellen en andere belangen heen worstelen om tot uitvoering te komen. Bestaande organisatie zijn minder (snel) in staat te veranderen dan nieuwe organisaties door massatraagheid.

De oplossing is dus om de kracht van de start-up te gebruiken samen met de kracht van de ouder-organisatie

Het opzetten van een nieuwe organisatie (het kind) biedt de mogelijkheid om sneller te vernieuwen. De start-up beschikt over meer creativiteit, of althans is daar is creativiteit wat minder afgeleerd. In mijn ogen kan je kan het zien als een ouder-kind relatie. Waarbij volledige autonomie/zelfstandigheid erg belangrijk is!

Deze nieuwe organisaties hebben dan de voordelen van een grote organisatie zoals een kind dat heeft bij zijn ouders (veiligheid & zekerheid) en ze kunnen gebruik maken van middelen waaronder kapitaal, kennis etc. Daarnaast beschikken ze over de creativiteit en wendbaarheid van een start-up.

De start-up neemt (snel) in volume toe, de ouder organisatie neemt (langzaam) in volume af

Of zoals Thomas Rau het uitbeeldde:

Van het glas als de start-up en een waterkaraf als de ouder-organisatie

NAAR

De waterkaraf als de start-up en het glas als de ouder-organisatie.*

BMW

Zo haalde Thomas Rau het voorbeeld aan van BMW die een satellietorganisatie heeft opgezet om elektrische auto’s te produceren. De ouder organisatie was niet in staat op dusdanig snel te reageren op de concurrentie (TESLA) dat het opstarten van een nieuwe organisatie een betere strategie was om te reageren op deze ontwikkeling.

Tot slot nog enkele woorden die het onderscheid benadrukken:

Woorden voor bestaande organisaties

  • Proberen – VOORAF eigenlijk al constateren dat het ACHTERAF niet gelukt is.
  • Reageren – iets zeggen of doen als antwoord op iets anders, kenmerkt passiviteit.
  • NAdenken* – geen uitleg nodig.

Woorden voor Start-ups

  • Doen – Iets ondernemen met een grote mate van onzekerheid. Er is maar 1 manier om erachter te komen.
  • Anticiperen – Vooraf rekening houden met wat er kan gebeuren, kenmerkt proactiviteit.
  • VOORdenken* – geen uitleg nodig.

* (voorbeeld gegeven in de presentatie door Thomas Rau)